Die Schiffswerfte am Kielgraben zu Danzig - Meyerheim, Friedrich Eduard (1808-1879).; Gerhard'sche Offizin (Gdańsk).; Lithographisches Institut von Ludwik Sachse & Company (Gdańsk : Verlag der Gerhardschen Buchhandlungen : Lith. Inst. v. L. Sachse & Co. Berlin, 1832)
Przedstawia widok na stocznię remontową przy kanale Na Stępce w Gdańsku, ujęty z płn.-zach. krańców Długich Ogrodów, w miejscu, gdzie Kanał Na Stępce opływa Wyspę Ołowiankę od północnego wschodu.
Sygnatura po lewej u dołu w polu kompozycji: "E. M."; pod ramką, po lewej: "Gez. u. lith. v. E. Meyerheim"; po prawej: "Lith. Inst. v. L. Sachse & Co. Berlin"; po środku: "DIE SCHIFFSWERFTE AM KIELGRABEN ZU DANZIG"; poniżej: "Verlag der Gerhardschen Buchhandlungen, Heil. Geist Str. N° 755 in Danzig".
Data wyd. na podst. podanej bibliogr.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Stocznie -- w sztuce; Gdańsk (Polska) -- 19 w; Główne Miasto (Gdańsk, Polska ; dzielnica) -- w sztuce