Mesjasze - Spiró, György (1946- ).; Cygielska-Guttman, Elżbieta (Warszawa : Wydawnictwo W.A.B., 2009)
Dotyczy m.in. Adama Mickiewicza, Juliusza Słowackiego i polskiego mesjanizmu.
Na skrzydełku: "Powieść "Mesjasze" to gruntownie przerobiona wersja "Przybysza" ("A Jövevény", 1990).
Keywords: Mickiewicz, Adam -- (1798-1855) -- powieści; Słowacki, Juliusz -- (1809-1849) -- powieści; Powieść węgierska -- 1970- -- tłumaczenia polskie