Ex Libris Ir. H. G. J. Schelling : En mer cest nostre guide. Et nostre guide Au ciet / JAŠ. - Svengsbír, Jiŕí (1921-1983) ([wydawca nieznany], 1950)
W róży wiatrów żaglowiec, nad nim dewiza: En mer cest nostre guide. Et nostre guide Au ciet. U dołu nadziane na trójząb litery: I. H. G. J. S, poniżej na muszli napis: Ex Libris Ir. H. G. J. Schelling. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem autograf artysty.