Encyklika Ojca św. Jana Pawła II "Slavorum Apostoli" skierowana do biskupów i kapłanów, do rodzin zakonnych, do wszystkich wierzących chrześcijan w tysiącsetną rocznicę dzieła ewangelizacji świętych Cyryla i Metodego (2 czerwca 1985 r.). - Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
1. Wprowadzenie. 2. Rys biograficzny. 3. Zwiastunowie Ewangelii. 4. Zakładali Kościół Boży. 5. Katolicki zmysł Kościoła. 6. Ewangelia i kultura. 7. Rozległość chrześcijańskiego milenium Słowiańszczyzny.