Encyklika Ojca św. Jana Pawła II "Slavorum Apostoli" skierowana do biskupów i kapłanów, do rodzin zakonnych, do wszystkich wierzących chrześcijan w tysiącsetną rocznicę dzieła ewangelizacji świętych Cyryla i Metodego (2 czerwca 1985 r.). - Jan Paweł II (papież ; 1920-2005). (1991)
1. Wprowadzenie. 2. Rys biograficzny. 3. Zwiastunowie Ewangelii. 4. Zakładali Kościół Boży. 5. Katolicki zmysł Kościoła. 6. Ewangelia i kultura. 7. Rozległość chrześcijańskiego milenium Słowiańszczyzny.
Tytuł nagłówkowy.
Oryginał łaciński: AAS 77 (1985), strony 779-813.
Tekst polski: ORpol. 6 (1985), nr 4/5, strona 1, 3-6.
Keywords: Metody -- (święty ; -- ok. 815-885); Cyryl -- (święty ; -- ok. 827-869); 1101-1200; 1001-1100; 901-1000; 801-900; Wpływ i recepcja; Chrześcijaństwo; Słowiańszczyzna; Artykuł z pracy zbiorowej; Encyklika