Moneta kolekcjonerska 10 złotych 1997 Św. Wojciech - 1000-lecie śmierci. (Mennica Państwowa, 1997)
Na awersie Orzeł w koronie, rok emisji: 19-97, niżej nominał Zł 10 Zł. Wokoło napis: Rzeczpospolita Polska, poprzedzony oraz zakończony pięcioma perełkami. Na rewersie dwie sceny z Drzwi Gnieźnieńskich. Z lewej strony akt narodzin oraz kąpania św. Wojciecha. Natomiast po prawej wystawienie zwłok Świętego. Powyżej tych scen znajduje się napis: 1000-Lecie. Na dole fragment płyty nagrobnej z katedry w Gnieźnie z wizerunkiem św. Wojciecha oraz dalszy ciąg napisu: Śmierci Św. Wojciecha.