Dziennik 1939 : megila życia / Chaim Aron Kapłan ; tłumaczenie i opracowanie Blanka Górecka. - Kaplan, Chaim Aron (1880-ok. 1942) (Żydowski Instytut Historyczny im. Emanuela Ringelbluma, 2019)
Obejmuje wpisy od czerwca do września 1939 r., zawiera nigdy wcześniej niepublikowane fragmenty.