Szlachta polska pomiędzy caratem i masami ukraińskimi (1851-1863) / Wiktoria Śliwowska. - Śliwowska, Wiktoria (1931-2021) ([Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego], 1987)
Recenzja książki: Le noble, le serf et le revizor : la noblesse polonaise entre le tsarisme et les masses ukrainiennes (1831-1863) / Daniel Beauvois. - Paris ; Montreux, 1985.