Działalność Milicyjnej Izby Zatrzymań dla Nieletnich w Gdańsku w latach 1950-1957 w kontekście zadań i celów wyznaczonych przez politykę państwa / Andrzej Kołakowski. - Kołakowski, Andrzej (1964-2025)
Słowa kluczowe: Milicyjne izby dziecka, indoktrynacja, opieka nad dzieckiem, resocjalizacja.