Filioque i dia tou Hyiou u progu trzeciego tysiąclecia : zarys problematyki - równoważność formuł - perspektywy / Jerzy Szymik. - Szymik, Jerzy (1953- )
1. Wstęp. Dlaczego powrót do sprawy Filioque? 2. Rozwinięcie. Spór czy dialog, konkurencyjność czy komplementarność? 3. Wnioski. Co z tego wynika, czyli jak myśleć, wierzyć, żyć? - ku (większej) wrażliwości językowej. - ku chrystologii (bardziej) pneumahagijnej. - ku podejrzliwości wobec (własnej) cnoty. - ku pneumatologii (bardziej) integralnej. - teologia w kontekście pneumatologii. Próba korekty. - chrześcijaństwo w kontekście pneumatologii. Próba podsumowania.