Filozofia matematyki : antologia tekstów klasycznych / wybór i oprac. Roman Murawski. - Murawski, Roman (1949- ). (Filozofia i Logika - Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 1986)
Książka jest wyborem klasycznych tekstów z filozofii matematyki od czasów starożytnych aż do lat trzydziestych XX w.