Ohraer Wäldchen - Blick nach den "drei Schweinsköpfen" - Troschel, Adolf Eugen (1802-1884).; Theodor Bertling (Gdańsk).; Gebrüder Delius (Berlin). (Danzig : Verlag v. Theodor Bertling in Danzig ; Berlin : Druck v. Gebr. Delius in Berlin, 1859)
Przedstawia widok z Wyżyny w kierunku południowym na wzgórza Trzy Świńskie Łby (Świniegłowy) w Lipcach (przy obecnej ulicy Bartniczej), na lewym brzegu Kanału Raduni w Gdańsku.
Sygnowany po prawej pod kompozycją: N. d. Nat. gez. u. lith. v. Eug. Troschel; po prawej: Druck v. Gebr. Delius in Berlin; pośrodku: Verlag v. Theodor Bertling in Danzig; pośrodku poniżej: Ohraer Wäldchen / Blick nach den "Drei Schweinsköpfen"; po lewej nad kompozycją: Malerische Umgebungen von Danzig; po prawej: 7.
Karta nr 7 z albumu: "Die malerischen Umgebungen von Danzig", wyd. 1859 r.
Dat. na podst. podanej bibliografii i daty wyd. serii.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki