Rola pokuty w mistycznym zjednoczeniu z Bogiem według dzieł św. Jana od Krzyża / Wojciech Błaszczyk. - Błaszczyk, Wojciech (1975- ).
1. Chrystologiczny aspekt pokuty. 2. Noc czynna zmysłów - ascetyczny wymiar pokuty. 3. Czynna noc ducha i bierna noc zmysłów - ascetyczno-mistyczny wymiar pokuty. 3.1. Życie teologalne człowieka. 3.2. Bierna noc zmysłów - początek życia kontemplacyjnego. 4. Noc bierna ducha - mistyczny wymiar pokuty. 4.1. Istota biernej nocy ducha. 5. Zjednoczenie mistyczne z Bogiem.