Problematyka Filioque wczoraj i dziś - Góźdź, Krzysztof (1955- ). (1999)
1. Fazy problematyki Filioque. - różnorodność intencji, myślenia i pojęć. - zagrożenie schizmą. - próby zjednoczenia. 2. Obecne perspektywy zjednoczenia. - model wschodni. - model zachodni. - perspektywy na przyszłość.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Ekumenizm; Filioque; Artykuł z pracy zbiorowej