Uliczka pod księżycowym sierpem I. Kuran-Bogucka. - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995) (1961)
Przedstawia wąską uliczkę z domami o spadzistych, ceglanych dachach. Na ulicy, u dołu kompozycji sylwetka stojącego tyłem mężczyzny. W górnej części kompozycji, ponad dachami sierp księżyca.