Medal. 400 lat Biblioteki Gdańskiej 1596-1996 Joannes Bernardinus Bonifacius 1517-1597. ([Mennica Państwowa], 1996)
Medal. Awers: z potężnego pnia drzewa, wyłania się fronton budynku obecnej siedziby Biblioteki Gdańskiej, wśród korzeni drzewa data 1596-1996, w otoku napis: Bibliotheca Gedanensis. Rewers: u góry panorama z charakterystycznymi, zabytkowymi budowlami Gdańska, niżej półka z książkami, na jej tle znajduje się popiersie J.B. Bonifacio markiza Orii z księgą w ręku, na okładkach której znajdują się herby: z lewej: Orii, z prawej: Gdańska. U dołu na ozdobnej szarfie napis: Joannes Bernardinus Bonifacius 1517-1597. w otoku: Fundator G. Pellowski I Fundacja Biblioteki Gdańskiej.