Eugène Labiche - Słomkowy kapelusz : Arcykomedia ze śpiewami i tańcami w 4 odsłonach z epilogiem = (Le chapeau de paille d'Italie) / Państwowy Teatr "Wybrzeże". (Państwowy Teatr "Wybrzeże", 1958)
Program teatralny premiery w Teatrze Dramatycznym w Gdyni 10.04.1958 r. Inscenizacja i reżyseria: Tadeusz Żuchniewski, scenografia: Marian Kołodziej, choreografia: Zbigniew Korycki, asystent reżysera: Bogusława Czosnowska, kierownictwo muzyczne: Wanda Dubanowicz, kierownik literacki: Walerian Lachnitt.