Lwów. Ruiny synagogi przy ul. Sobieskiego Józef Pieniążek. - Pieniążek, Józef (1888-1953) (1945)
Ruiny prawdopodobnie Wielkiej Synagogi Miejskiej we Lwowie. Synagogę zburzyli Niemcy w 1941 r. W głębi widoczna wieża cerkwi wołoskiej.