Ex Libris Ewy Składanek Z. Dolatowski. - Dolatowski, Zbigniew (1927-2001) (1968)
Przedstawia malowidło z antycznej wazy greckiej - podróż morską Odyseusza przywiązanego do masztu łodzi. Napis: Ex Libris Ewy Składanek. Sygn. aut. w obrębie kompoz., pod wyobrażeniem ołówkiem autograf aut. i data.