Skąd przychodzimy, z czym przychodzimy? : o drogach rozwoju pedagogiki społecznej / Wiesław Theiss. - Theiss, Wiesław (1946- ).
Rok 1908: na skrzyżowaniu dróg; wśród innych nauk o człowieku; próba socjalistycznej aplikacji, zamiast zakończenia: pedagogika społeczna III generacji?.