Adam Mickiewicz "Dziady" (Wydawnictwo Salonu Malarzy Polskich, 1905)
Przedstawia scenę z dramatu "Dziady" Adama Mickiewicza podpisaną cytatem: Konrad: Modlić się - tu modlitwa nie przyda się na nic? Kapral: Słyszysz, jak on szlocha? Ks. Piotr: Synu mój tyś na sercu, które Ciebie kocha... .