Kamień i kolor : barwa turkusowa w języku polskim / Danuta Stanulewicz. - Stanulewicz, Danuta
Zakres i treść: ulubione barwy Profesor Marceliny Grabskiej, badania nad polskim słownictwem barw, materiał językowy i narzędzia badawcze, słownikowe definicje leksemu turkusowy, miejsce barwy turkusowy w leksykonie barw, klasy obiektów opisywane przez leksem turkusowy, profile występowania leksemu turkusowy (typy tekstów i kanały).