Ex - Libris Joseph Monsalvatje J. Renart. - Renart, Joaquino (1878-1961) (1925)
Przedstawia stojącego tyłem na kamiennej płycie, po której bokach wyobrażono przewracające się budowle, nagiego mężczyznę z uniesionymi do góry rękami, w których trzyma miecz i rozerwane kajdany, obok niego nagie dziecko trzymające go za nogi. Mężczyzna stoi przed okręgiem, u góry znajduje się tarcza z herbem Katalonii, od której rozchodzą się promienie, w otoku napis: si no li donam s'bo prèn poble que mereix ser lliure. Z lewej strony koła postać kobiety z dzieckiem na ręku, nad nią lecące ptaki. Z prawej strony mężczyzna, a nad nim pajęczyna i zwisający pająk. U dołu w półkolistej ramce otwarta książka i stojąca przed nią czara z napisem: Vida, z której na wszystkie strony wydobywa się dym. Napis w środku: Ex - Libris i pod kompoz.: Joseph Monsalvatje. Sygn. aut.i data w obrębie kompoz.