Rozmowy rzymskie : pytania na czas niepokoju - Sikorski, Radosław (1963- ); Giertych, Wojciech (1951- ); Społeczny Instytut Wydawniczy Znak (Kraków : Znak Horyzont, 2026)
W Rzymie, miejscu spotkania historii, imperium, prawa i chrześcijaństwa, Radosław Sikorski i Wojciech Giertych OP prowadzą rozmowy o wierze, władzy, Europie i współczesnych wyzwaniach. Poruszają tematy granic władzy, roli Kościoła, kryzysu wartości i przyszłości wiary w świecie zdominowanym przez technologię. Książka stawia pytania o sens historii, tożsamość Europy i zdolność Zachodu do opowiedzenia sensownej historii o człowieku.
In Rome, a place where history, empire, law, and Christianity meet, Radosław Sikorski and Wojciech Giertych OP engage in conversations about faith, power, Europe, and contemporary challenges. They discuss the boundaries of authority, the role of the Church, the crisis of values, and the future of faith in a world dominated by technology. The book raises questions about the meaning of history, European identity, and the West's ability to tell a meaningful story about humanity.
Książka dostępna także jako e-book.
Część danych w tym opisie bibliograficznym została wygenerowana z zastosowaniem sztucznej inteligencji
Keywords: Giertych, Wojciech -- (1951- ); Sikorski, Radosław -- (1963- ); 2001-; Chrześcijaństwo; Dyskurs; Kryzys wartości; Technologie cyfrowe; Polityka; Wiara; Władza; Rzym (Włochy); Wywiad dziennikarski