Nad złoto droższe : skarby Biblioteki Narodowej / pod red. Haliny Tchórzewskiej-Kabata ; przy współpr. Macieja Dąbrowskiego ; [aut. zamówionych tekstów i oprac. na ich podstawie not albumowych Paweł Bagnowski et al.]. - Bagnowski, Paweł (1958- ). (Biblioteka Narodowa, 2000)
Na publikację składają się ikonograficzne i słowne prezentacje stu pięciu najcenniejszych i najpiękniejszych zabytków piśmiennictwa i kultury polskiej.