Kontemplacja i działanie u Ojców Kościoła : aspekt filologiczny / Henryk Wójtowicz. - Wójtowicz, Henryk (1928-2012)
Stan badań. Propozycje badawcze. Klemens Aleksandryjski. - istota kontemplacji i jej związek z działaniem. - wybór tekstów z pism Klemensa Aleksandryjskiego. - podsumowanie. Orygenes. - istota kontemplacji i jej związek z działaniem. - wybór tekstów z pism Orygenesa. - podsumowanie.