Kontemplacja i działanie u Ojców Kościoła : aspekt filologiczny - Wójtowicz, Henryk (1928-2012). (1984)
Stan badań. Propozycje badawcze. Klemens Aleksandryjski. - istota kontemplacji i jej związek z działaniem. - wybór tekstów z pism Klemensa Aleksandryjskiego. - podsumowanie. Orygenes. - istota kontemplacji i jej związek z działaniem. - wybór tekstów z pism Orygenesa. - podsumowanie.
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Orygenes -- (ok. 185-ok. 254); Klemens Aleksandryjski -- (ok. 150-ok. 215); 201-300; 101-200; Literatura grecka; Patrologia; Kontemplacja; Działanie; Artykuł z pracy zbiorowej