Ex Libris Svat. Samek / JAŠ. - Svengsbír, Jiŕí (1921-1983) ([wydawca nieznany], 1957)
Ptaszek stojący na książce trzymający w dzióbku kartkę z napisem: Ex Libris, u dołu napis: Svat. Samek. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.