Ex Libris Svat. Samek - Svengsbír, Jiŕí (1921-1983).; Samek, Svatopluk (1885-1957). ([Miejsce nieznane] : [wydawca nieznany], 1957)
Ptaszek stojący na książce trzymający w dzióbku kartkę z napisem: Ex Libris, u dołu napis: Svat. Samek. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.
Na odwrocie ołówkiem nazwisko artysty, data według działalności właściciela.
Keywords: Ekslibrisy -- Czechosłowacja -- 1945-1970.