Chorałowe "fondamento" i inspiracja chorałowa we współczesnej wielogłosowej muzyce religijnej - próba typologii : na materiale "Missa corale" (2003) Józefa Świdra i "Mszy legnickiej" (2000) Stanisława Moryto / Stanisław Dąbek. - Dąbek, Stanisław (1946- ).
Chorałowe "fondamento". "Stile retto, stile misto" Józef Świder "Missa corale (sopra Missa XI) per coro misto" (2003). Inspiracja chorałowa. "Stile sfumato" Stanisław Moryto "Msza legnicka" na sopran, alt, chór mieszany i organy (2000).