Dziennik Poznański - Jagielski, Ludwik (1821-1884).; Merzbach, Ludwik (1820-1890).; Cegielski, Hipolit (1813-1868).; Żychliński, Teodor (1836-1909). (Poznań : Ludwik Merzbach, 1859)
Pismo konserwatywne ; w latach 1894-1896 rubryka Z kroniki Towarzystwa H. T. K. podaje listy osób zaangażowanych w proces germanizacji.
Od stycznia 1908 do marca 1909, na łamach numerów niedzielnych Dodatek Literacki i Artystyczny, w 1909 z własną numeracją (nr 2-13).
Od nr 243 (1921) podtyt.: pismo bezpartyjne, od nr 156 (1923): narodowe pismo bezpartyjne, od nr 106 (1923) bez podtyt., od nr 91 (1925) podtyt.: pismo polityczne poświęcone obronie interesów rolnictwa, handlu, przemysłu i rzemiosła.
Od nr 75 (1 kwietnia 1866) format 52 cm.
Założycielem pisma i jego ideowym kierownikiem w początkowym okresie był Hipolit Cegielski ; "Po 39 latach istnienia [...] "Dziennik" pójdzie w kierunku zdrowego postępu, opartego na gruncie narodowym i chrześcijańskim" [od red. 1895, nr 352].
W l. 1866-1870 red. odp.: Teodor Żychliński, od 1871 liczne zmiany redaktorów.
Numery sobotnie z 1929 zawierają rubrykę "Wiadomości Akademickie", z której w 1930 wyłonił się samodzielny tygodnik: Wiadomości Akademickie.
Bibliografia historii Polski XIX i XX wieku 1865-1918. - Warszawa, 2010, t. 3, vol 2
Keywords: Deutscher Ostmarkenverein -- miscellanea; Dziennik Poznański (czasopismo ; Polska ; 1859-1939).; Poznań (Polska) -- 19 w. -- czasopisma; Poznań (Polska) -- 1900-1945 -- czasopisma; Zabór pruski -- 1870-1914 -- czasopisma; Zabór pruski -- 19 w. -- czasopisma; Czasopisma polskie -- Polska -- Poznań -- 19 w; Czasopisma polskie -- Polska -- Poznań -- 1900-1945.; Czasopisma polskie -- 19 w; Czasopisma polskie -- 1900-1945.; Dzienniki polskie -- 19 w; Dzienniki polskie -- 1900-1945.