Powietrze w Barcelonie czyli Ostatnie listy dwóyga kochanków : wydane w Madrycie / przez P[ana] Henares ; na polski język przeł. przez tłómacza Samotnika. - Chevalier Hénarès y de L. (w Drukarni Zawadzkiego i Węckiego uprzywilejowanych Drukarzy i Księgarzy Dworu Król. Polskiego, 1823)
Nazwa autora ze s. tyt.: Henares (w wydaniach fr. także Chevalier Hénarès Y. de. L., Chevalier Y. de. L., Cher Hénarès Y. de. L.) to pseudonim zbiorowy pisarzy francuskich: Henri de Latouche i Louis-François l'Héritier. Powieść napisana w oryg. w jęz. fr., stylizowana na powieść hiszpańską. Tł. na jęz. polski prawdopodobnie z jęz. francuskiego. Wg Estr XIX nazwisko tłumacza: Franciszek Salezy Dmochowski.