Powietrze w Barcelonie czyli Ostatnie listy dwóyga kochanków : wydane w Madrycie - Chevalier Hénarès y de L.; Dmochowski, Franciszek Salezy (1801-1871).; Drukarnia Zawadzkiego i Węckiego (Warszawa). (Warszawa : w Drukarni Zawadzkiego i Węckiego uprzywilejowanych Drukarzy i Księgarzy Dworu Król. Polskiego, 1823)
Nazwa autora ze s. tyt.: Henares (w wydaniach fr. także Chevalier Hénarès Y. de. L., Chevalier Y. de. L., Cher Hénarès Y. de. L.) to pseudonim zbiorowy pisarzy francuskich: Henri de Latouche i Louis-François l'Héritier. Powieść napisana w oryg. w jęz. fr., stylizowana na powieść hiszpańską. Tł. na jęz. polski prawdopodobnie z jęz. francuskiego. Wg Estr XIX nazwisko tłumacza: Franciszek Salezy Dmochowski.
Na s. tyt.: Z dołączonym widokiem Barcelony.
Estr XIX, wyd. 2
BNPol online
Dostępne również w formie elektronicznej.
Keywords: Powieść francuska -- 19 w. -- tłumaczenia polskie