Ratusz Gł[ówny] w odbudowie, statua Króla Zygmunta III przed ustawieniem na wieży II [fot.] Kazimierz Lelewicz. - Lelewicz, Kazimierz (1896-1986)
Przedstawia ustawianie statui Zygmunta II Augusta na wieży Ratusza Głównego. Obok statui stoją: prof. inż. arch. Jan Borowski, pierwszy konserwator wojewódzki gdański, mgr Bronisław Mieszkowski, zastępca konserwatora wojewódzkiego, mgr inż. arch. Józef Chszczonowicz kierownik pracowni arch. P. K. Z. oddział Gdańsk.