Ex Libris Martin Kortmann Berlin 1906 / Martin Kortmann. - Kortmann, Martin (1874-1945) (1906)
U góry między dwoma rycerskimi hełmami napis: Ex Libris, niżej leżące dwie księgi. Pośrodku w kwadratowej ramie napis: Martin Kortmann Berlin 1906, po bokach liście akantu. Poniżej między półpancerzami tarcza herbowa. Całość w podwójnym obramowaniu. Nazwisko artysty ryte w obrębie kompozycji.