Bóg jako Ojciec w Listach św. Pawła : próba syntezy patroteologii Pawłowej / Hugolin Langkammer. - Langkammer, Hugolin (1930-2021)
1. Bóg Ojcem Pana naszego Jezusa Chrystusa. 2. Bóg naszym Ojcem. 3. Bóg Ojciec a zbawcze misterium kosmiczne. 4. Ojciec jako Bóg bliski a zarazem wieczny. - bliskość Boga jako Ojca. - Bóg Ojciec jest Bogiem wiecznym. - transcendencja Boga Ojca. - objawienie się Boga Ojca jako Stworzyciela w dziele stworzenia.