Rzeczpospolita Polska 20 Zł : Złotówka Gdańska Augusta III. ([NBP], 2020)
Awers: z lewej strony stylizowany rewers złotówki gdańskiej, na której: pośrodku herb Gdańska - owalna tarcza podtrzymywana przez lwy, powyżej herbu napis: 30.GR i wieniec, pod herbem półkolem litery: R E O i poniżej rok: 1762; wzdłuż dolnego brzegu, od prawej strony widoczny częściowo napis: Mon.Argent.Civit.Gedanens. Z prawej strony, na wyodrębnionej płaszczyźnie w kształcie koła wizerunek Orła - godła Rzeczypospolitej Polskiej, w otoku napis: Rzeczpospolita Polska i rok emisji: 2020; poniżej orła napis: 20 ZŁ oraz pod orłem, po prawej stronie znak mennicy: m / w. W tle stylizowane fragmenty motywów roślinnych z płaszcza koronacyjnego Augusta III. Rewers: z lewej strony stylizowany awers złotówki gdańskiej z wizerunkiem popiersia Augusta III z profilu, w koronie, z Orderem Złotego Runa na szyi; w otoku napis: D.G.August.III.R.Pol.M.D.L.R.P.D.S.&.EL. W tle fragment planu Warszawy z 1762 r. Wzdłuż prawej krawędzi monety, półkolem napis: Złotówka Gdańska Augusta III.