W cieniu wielkiej synagogi - Dudziński, Andrzej (dziennikarz).; Abramowicz, Mieczysław (1952- ).; Kula, Dariusz (1963- ).; Wiśniewski, Ignacy (1985- ).; Żulińska, Magdalena (aktorka).; Brand, Marek; Szemiel, Maciej; Dance [sic!] Association (Gdańsk : Dance [Sic!] Association, 2013)
Film zrealizowany w ramach projektu Zbliżenia Festiwal Kultury Żydowskiej w Gdańsku.
Film dokumentalny, fabularyzowany dokument.
W filmie wykorzystano materiały archiwalne ze zbiorów prywatnych.
Zdjęcia Dariusz Kula ; muzyka Ignacy Jan Wiśniewski.
Mieczysław Abramowicz, Marek Brand, Magdalena Żulińska, Maciej Szemiel, Sara Jerzak.
Projekt dofinansowany ze środków Miasta Gdańska
DVD-Video.
Keywords: Żydzi -- Polska -- Gdańsk -- historia -- filmy; Żydzi -- Polska -- Gdańsk -- obyczaje i zwyczaje -- filmy; Wielka Synagoga (Gdańsk, Polska) -- filmy; Filmy dokumentalne -- 1990-.; Kino polskie -- 1990-.