Zagrożenia człowieka i idei sprawiedliwości społecznej : V Zjazd Pedagogów Społecznych. T. 1 / red. nauk. Tadeusz Pilch, Tomasz Sosnowski ; Zespół Pedagogiki Społecznej Komitetu Nauk Pedagogicznych Polskiej Akademii Nauk. (Wydawnictwo Akademickie Żak, 2013)
Wg wstępu treść dzieł autorskich zawarta w tym dokumencie jest argumentem za zwołaniem V Zjazdu Pedagogów Społecznych.