Cywilizacja jako "communio personarum" / Henryk Kiereś. - Kiereś, Henryk (1943-2026)
1. Dlaczego problem wspólnoty? 2. Człowiek i społeczność. 3. Cywilizacja czy cywilizacje? 4. Personalizm czy gromadność? 5. Osoba - rodzina - naród. 6. Cywilizacja łacińska a kultura chrześcijańska.