Dziewica moru / JHoppen. - Hoppen, Jerzy (1891-1969) (1943)
Przedstawia postać nagiej kobiety, osłoniętej od tyłu rozwianą płachtą materiału, której koniec trzyma ona w swojej lewej ręce. Płachta okrywa też, częściowo, strzaskaną kolumnę o korynckim kapitolu, przed którą kobieta stoi, i na którą się w tył ogląda, wznosząc przy tym gniewnie swoją prawą rękę. Przy kolumnie na ziemi, po prawej, również fragment czaszki.