Abriß der Stadt Jerusalem wie sie fürnemlich zur Zeit deß Herrn Christi beschaffen gewessen. - Adrichem, Christiaan van (1533-1585) (1629)
Widok na Jerozolimę plan z lotu ptaka. Po bokach wokół komponowane winiety ilustracyjne przedstawiające postacie, drogę kalwaryjską, stacje Drogi Krzyżowej, budowle, punkty orientacyjne, widoki świątyni (z lotu ptaka i z profilu) oraz sceny biblijne.