Z cyklu kontynenty, I Ameryka Północna I. Kuran-Bogucka. - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995) (1958)
Przedstawia siedzącego półnagiego Indianina w pióropuszu. W tle ornamentalne przedstawienie zwierzęcia.