Z cyklu kontynenty, I Ameryka Północna - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995). ([Gdańsk], 1958)
Przedstawia siedzącego półnagiego Indianina w pióropuszu. W tle ornamentalne przedstawienie zwierzęcia.
Pod kompoz. ołówkiem ręką aut. tyt., sygn. i data: Z cyklu "Kontynenty" I Ameryka Północna I. Kuran-Bogucka 1958. Miejsce wyd. wg działalności aut.