Ex Libris Hans Bramberger AD Goltz. - Goltz, Alexander Demetrius (1857-1944) (1899)
W podwójnej ramce siedzący w fotelu, przy oknie, starszy mężczyzna z książką na kolanach, obok niego siedzi chłopiec, przez okno widać wieże katedry. Nad ich głowami prostokąt z gęsim piórem i napisem: Ex Libris Hans Bramberger. Pod ramką ryte nazwisko aut. i data: AD Goltz 99. Całość otoczona pnącymi się gałązkami róży.