Arcybiskup Eugeniusz Baziak (1890-1962), metropolita lwowski obrządku łacińskiego i administrator archidiecezji krakowskiej - Leszczyński, Mariusz (1957- ). (2013)
1. Kapłan i biskup pomocniczy we Lwowie. 2. Arcybiskup-metropolita lwowski i rządca archidiecezji krakowskiej. 3. Prześladowania i uwięzienie przez komunistów. 4. Wolność i służba Kościołowi w państwie totalitarnym. 5. Ostatnie lata życia i śmierć. 6. "Wielki Mąż, który służył Kościołowi i Ojczyźnie".
Tytuł nagłówkowy.
Keywords: Baziak, Eugeniusz -- (1890-1962); 1901-2000; 1801-1900; 1945-1989; Duchowieństwo katolickie; Biskupi; Polska; Archidiecezja krakowska (obszar); Archidiecezja lwowska obrządku łacińskiego (obszar); Artykuł z pracy zbiorowej; Biografia