Ex Libris J. J. Van Der Muur / J. B. - Battermann, Johannes (1909-1999) ([wydawca nieznany], 1959)
Przedstawia murzyńskiego trębacza, grającego na trąbce, u dołu z prawej strony napis: Ex Libris J. J. Van Der Muur. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem autograf autora i data.