Exlibris Włodzimierz Egiersdorff Pro Memoria Collectionis Librorum 1920-1944 / JM. - Mercier, Jocelyn (1926-2006) (1959)
Przedstawia Syrenę warszawską z mieczem i tarczą nad palącymi się książkami, u dołu napis: Włodzimierz Egiersdorff, na wstędze napis: Pro Memoria Collectionis Librorum 1920-1944, na tarczy napis: Abarbaris Varsoviae Destructae Exlibris. Sygn. aut. w obrębie kompoz.