Miłość i miłostki w życiu sławnych ludzi / Ferdynand Hoesick. - Hoesick, Ferdynand (1867-1941) (nakładem Księgarni J. Czerneckiego, 1930)
Zaw. szkice pisane na zamówienie: "Sobieski i Marysieńka", "Nieszczęśliwa miłość Asnyka", "Beethoven i Giulietta Guicciardi", "Elegje rzymskie Goethego", "Eliza Radziwiłłówna i Wilhelm I", "Zygmunt Krasiński i Amelja Załuska", "Młodzieńczy 'ideał' Chopina", "Życie miłosne pani Sand", "Spisek przeciwko Chopinowi", "Nieznane erotyki Gawalewicza", "Wielka miłość wielkiego cesarza" [p. Walewska], "Pieśń o miłości i śmierci" [R. Wagner], "Marjanna d'Alcoforado i kawaler de Chamilly", "Pierwsza miłość Asnyka".