Moneta Kolekcjonerska: 500 złotych : Ochrona Środowiska - Sowa. (Mennica Państwowa, 1986)
Moneta. Awers: Orzeł bez korony. Wokół rantu monety napis: Polska Rzeczpospolita Ludowa, u dołu nominał monety Zł 500 Zł. Po obu stronach Orła rok emisji monety 19-86. Pod lewą łapą Orła znak mennicy: m/w. Rewers: Stylizowany wizerunek sowy z młodymi siedzących na gałęzi. Z boku półkolem napis: Ochrona Środowiska.